beperking

Sociale zekerheid in Nederland

In Nederland is de sociale zekerheid vrij goed. Vrijwel iedereen is zeker van een inkomen. In principe hoort iedereen dus gewoon zijn of haar basisbehoeften te kunnen betalen. Dit komt doordat we in Nederland gebruik maken van verschillende vangnetten. Als iemand niet meer kan werken dan krijgt hij of zij een uitkering. Soms ontstaan er geschillen met het UWV. Om er zeker van te zijn dat jij krijgt waar je recht op hebt zijn er advocaten die zich verdiepen in socialezekerheidsrecht Den Haag. Een advocaat kan je helpen om bezwaar te maken tegen het UWV indien jij niet de uitkering krijgt waar je wel recht op hebt. Met een goede advocaat maak je natuurlijk meer kans dan wanneer je zonder advocaat bezwaar maakt.

De werkloosheidswet

Als je werkloos raakt zal je onder de werkloosheidswet vallen. Je krijgt dan een deel van wat je voorheen betaald kreeg. Soms gebeurd het dat de uitkering onder het sociaal minimum is. Iedereen in Nederland hoort het sociaal minimum te hebben om fatsoenlijk te kunnen leven. Daarom kan je in aanmerking komen voor een toeslag als de werkloosheidsuitkering niet hoog genoeg is. De meeste conflicten met het UWV ontstaan over het werknemerschap. Het UWV kan een uitkering weigeren als er sprake is van verwijtbare werkloosheid. Je kan een keer bezwaar maken tegen de beslissing van het UWV en tot twee keer in beroep gaan. Een goede advocaat kan jou helpen om toch nog je uitkering te krijgen.

De ziektewet en WIA

In bijna alle gevallen moet de werkgever je twee jaar doorbetalen wanneer je ziek wordt. In enkele gevallen, bijvoorbeeld als je contract verloopt in de tussentijd, kan je hier geen aanspraak op maken. Gelukkig is er dan ook nog het ziekengeld. Je moet dan wel voldoen aan het arbeidsongeschiktheidsbegrip. Over dit begrip kunnen conflicten ontstaan met het UWV. Er moet dan bewezen worden dat je wel degelijk arbeidsongeschikt bent. Jouw advocaat kan je bij dit gehele proces helpen. Op deze manier is de kans vele malen groter dat jij je gelijk krijgt.

Sociale voorzieningen

Hierboven hebben we verschillende sociale verzekeringen opgenoemd. Door deze verzekeringen krijg je toch nog een inkomen als er iets gebeurd waardoor je niet meer kunt werken. Soms komt iemand niet in aanmerking voor de sociale verzekeringen. Er is dan altijd nog een laatste vangnet: de sociale voorzieningen. Een voorbeeld van een sociale voorziening is bijvoorbeeld de bijstand. De meeste voorzieningen zijn periodieke uitkeringen. Voor jonggehandicapten is er de Wajong.

Bezwaar maken tegen het UWV?

Heb jij het gevoel dat je een bepaalde uitkering zou moeten krijgen maar vindt het UWV van niet? Dan moet hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Je kan het beste bezwaar maken met behulp van een advocaat. Een van de betere advocaten op dit gebied Mr. Van Wegen. Met behulp van deze advocaat is de kans groot dat het bezwaar ook daadwerkelijk resultaat heeft. Als een bezwaar niet werkt kan er altijd nog in beroep gegaan worden.

Leave a Reply