Ben jij werkloos en al lange tijd op zoek naar een baan? Met een professioneel cv kom je goed voor de dag. In dit document, je curriculum vitae, laat je zien welke relevante ervaring en competenties jij hebt voor de baan die je zoekt. Curriculum Vitae betekent letterlijk ‘levensloop’, maar beschouw een cv als een visitekaartje. Het gaat erom dat je een potentiele werkgever nieuwsgierig maakt en niet om zaken als waar je gewoond hebt en met wie je bevriend bent geweest, Je vermeldt in je cv onder meer:

  • de opleidingen die jij met goed gevolg hebt afgesloten
  • cursussen die jij hebt gevolgd
  • eerdere banen die je hebt gehad
  • vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan en dat relevantie heeft voor de betreffende baan

Uiteraard vermeld je ook wat persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum en adres, zodat een werkgever ook contact met jou kan opnemen. Belangrijk bij het maken van een cv is dat je het beknopt en zakelijk houdt. Benoem alleen zaken die aantonen waarom jij geschikt bent. En vergeet ook vooral de opmaak van je curriculum vitae niet.

Maak een sollicitatiebrief

Doordat een cv in de regel bondig wordt gehouden, heb je weinig ruimte om zaken toe te lichten. De toelichting kun je geven in de sollicitatiebrief. Het kan zijn dat jij in je vorige baan niet al je talenten hebt kunnen benutten, maar dat deze wel in een vrijwilligersfunctie al goed tot hun recht zijn gekomen. Licht deze dan in je brief toe.

Om succesvol te solliciteren is het ook belangrijk om je motivatie te verwoorden. Bij het schrijven van een motivatie geef je antwoord op de vraag waarom jij graag de betreffende functie zou willen hebben. Wat spreekt jou hierin aan? Welke uitdaging zie jij voor jezelf, hoe pas jij binnen het bedrijf en wat kun jij aan het bedrijf toevoegen? Het is de combinatie van cv, sollicitatiebrief en motivatie die ervoor zorgt dat je wel of niet uitgekozen wordt voor een gesprek.

Opvallen is vereist

Op dit moment ben je niet de enige die een baan zoekt. Het is dan ook van groot belang dat jij opvalt tussen alle andere. Maar hoe doe je dat? Hoe stel jij je cv zo op dat jij ook echt zo goed mogelijk naar voren komt? Tips hiervoor kun je vinden bij Lifebrander, specialist op het gebied van solliciteren. Bij hen kun je allerlei adviezen vinden, bijvoorbeeld over de volgorde waarin jij je cv opstelt. Ook kun je er lezen over wat voor soort opmaak jij nu het best kunt kiezen en hoe jij onderscheidend kunt zijn in je sollicitatiebrief. Wil jij er zeker van zijn dat je al het mogelijke hebt gedaan om een succesvolle cv, motivatie en sollicitatie op te sturen, neem dan zeker eens een kijkje bij Lifebrander!

Leave a Reply