Sollicitatie

Het is zover, je hebt eindelijk de juiste vacature gevonden en je hebt je cv helemaal in orde gemaakt. Even je cv versturen en dan duimen dat je op gesprek mag komen, toch? Wacht, stop, je vergeet iets! Het is namelijk erg slim om een sollicitatiebrief/motivatiebrief mee te sturen. Maar wat houdt zo een brief in? En hoe schrijf ik die precies?

 

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief ook wel bekend als een motivatiebrief, is een aanvulling op je cv. Het is erg belangrijk dat deze brief in orde is. Zo zal je toekomstige werkgever een goed beeld van je krijgen. Het is helemaal van belang om de brief in orde te hebben als je hem als e-mail verstuurt. Dit is namelijk het eerste wat je toekomstige werkgever over jou leest. In deze brief zet je wie je bent, wat je kunt en waarom jij geschikt bent voor de functie.

 

Wat is een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief is een aanvulling op je cv maar pas op, het moet geen opsomming van je cv worden, niemand vindt het leuk om 2x hetzelfde te lezen. Wat moet er dan in je sollicitatiebrief?

Laten we beginnen met een pakkende openingszin, hier mag je best creatief mee zijn. Let wel op dat je schrijfstijl past bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Voor een bank schrijf je natuurlijk zakelijk en voor een reclamebureau kun je best creatief schrijven. Zorg er in ieder geval voor dat je opvalt om de juiste redenen.

 

Wees oprecht en overdrijf niet te veel. Het is leuk om wat voorbeelden te geven waarom jij bij het bedrijf past, maar je wilt natuurlijk niet arrogant over komen. Schrijf juist wel met enthousiasme, bijvoorbeeld over je relevante ervaringen en waarom jij een toegevoegde waarde hebt voor het bedrijf. Zorg wel dat je spelling in orde is, het is zonde als je niet uitgenodigd wordt omdat je een spellingfout hebt gemaakt.

 

Het is ook belangrijk dat je een leuke/pakkende afsluiting verwerkt in je sollicitatiebrief. Zo zal je eerder onthouden worden door het bedrijf. Ohja en vergeet niet om de sollicitatie te versturen met een normaal e-mailadres, niet met annekexxxbart_for_life@hotmail.com, maar bijvoorbeeld met p.jansen@gmail.com. Dit komt professioneler over.

 

Kortom: Schrijf die brief!
Zoals je gelezen hebt is het schrijven van een sollicitatiebrief van belang. Schrijf een goede sollicitatiebrief en zorg dat jij uitgenodigd wordt om op gesprek te komen.

Leave a Reply