Solliciteren blijft altijd lastig. Ik bedoel, hoe onderscheid je jezelf zó van de rest, zodat jouw sollicitatiebrief niet gelijk in de prullenbak belandt? Goede vraag! Natuurlijk begint het allemaal met een mooi uitziend CV en sollicitatiebrief. Dit wordt nogal eens overschat. Vaak worden er een paar regels geschreven waarom diegene daar graag aan de slag zou willen, dit is natuurlijk niet genoeg. Je sollicitatiebrief is super belangrijk, dit is het eerste moment waarop jouw toekomstige werkgever jou leert kennen. Vergeet dit niet! In deze brief moet je de aandacht trekken, je wilt natuurlijk graag in aanmerking komen voor de functie. Een goede brief, is het halve werk. Hieronder hebben we een aantal tips voor een pakkende sollicitatiebrief voor je!

 

  1. Zoek uit bij wie jouw brief terecht komt en spreek hem of haar netjes aan. Solliciteer je bij een vrij formeel bedrijf? Dan zou ik beginnen met ¨geachte¨. Zo niet, dan zou ik gaan voor ¨beste¨. Heb je een naam of achternaam? Dan zet je deze hier natuurlijk achter.
  2. Nu moet je opvallen! Maak de brief leuk om te lezen. Niets is saaier dan een standaard openingszin. Daar lees je heel gemakkelijk overheen. Dus, laat deze thuis: ¨Hierbij wil ik solliciteren naar de functie van verkoper¨ en denk hierbij aan: ¨Toen ik de functieomschrijving las, hoefde ik niet lang na te denken: dit ben ik!¨ of ¨Ik hoor u haast denken: Hè hè, eindelijk een sollicitatiebrief met een creatieve openingszin. Dat klopt, want als reclamemaker zorg ik er altijd voor dat mijn boodschap overkomt.¨
  3. Nu wil je natuurlijk vertellen over waarom jij de perfecte kandidaat bent, heel goed. Maar maak er geen 3 kantjes van, hou je zinnen kort maar wel bondig. Dan blijft het ook fijn om te lezen, i.p.v. een heel langdradig verhaal.
  4. En last but not least, maar geen herhaling van je CV. Het is goed om te vertellen wat je aan ervaring hebt opgedaan en waarom dit goed van pas komt in deze functie. Praat in je sollicitatiebrief vooral over ¨waarom¨ je iets hebt gedaan. Waarom ben je daar gaan werken? En waarom wil je hier nu graag werken?

 

Vind je het nog steeds lastig, dan kun je ook altijd nog een blik werpen op deze voorbeelden van sollicitatiebrieven. Dit geeft een goed beeld van hoe een brief is opgebouwd, ook dat is namelijk zeer belangrijk. Als je een brief hebt opgesteld, laat hem dan een aantal keer checken door bijv. vrienden of familie. Soms staan er nog spelfoutjes in, die je zelf over het hoofd ziet. Heel veel succes, you can do it!

Leave a Reply