In de huidige arbeidsmarkt zijn werkgevers vaak op zoek naar jongeren om functies te vullen, dit komt omdat zij met een fris perspectief aan de slag gaan. Tegelijkertijd zijn er veel werkgevers op zoek naar jongeren met enkele jaren werkervaring in een bepaald gebied terwijl het studenten of net afgestudeerden daar nog aan ontbreekt. Daarom zul je als kandidaat met weinig werkervaring op andere vlakken moeten uitblinken. Wij hebben speciaal voor jou een lijstje gemaakt met punten waarmee jij een werkgever toch kan overtuigen om jou aan te nemen.
1. Jouw motivatie en enthousiasme
Om de werkgever te kunnen overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie moet je duidelijk kunnen laten zien waarom jij bij hen aan de slag wilt. Deze vastberadenheid komt dan in alle aspecten van het sollicitatieproces naar voren en dat zal bij een werkgever niet onopgemerkt blijven. Het bedrijf wil er namelijk achter komen wie je bent als persoon, wat je voor het bedrijf kan betekenen en wat je doel is.
2. Een knettergoeie sollicitatie!
Het eerste wat het bedrijf van je te zien krijgt is meestal je cv en sollicitatiebrief. Zorg er daarom voor dat deze goed zijn geschreven en geen slordige fouten bevatten. Het uiteindelijke doel is dat je wordt uitgenodigd op gesprek. Het is cruciaal dat je cv en sollicitatiebrief reflecteert wie jij bent. Ben jij van plan om binnenkort te solliciteren, klik dan hier voor meer informatie over de individuele onderdelen van het sollicitatieproces.
3. Vaardigheden
Afhankelijk van de baan waarop je gaat solliciteren zijn er verschillende vaardigheden die van belang kunnen zijn. Zie je in de vacatures dat in het bijzonder bepaalde vaardigheden voor de functie vereist en gewild zijn, gebruik dit dan in jouw voordeel. Laat bijvoorbeeld in je cv of wanneer het zover komt in het sollicitatiegesprek zien dat jij over deze vaardigheden beschikt. Hierdoor vergoot je de kans dat je wordt aangenomen en zal er minder nadruk worden gelegd op werkervaring.
4. Projecten
Heb je voor je studie projecten moeten doen die van belang zijn voor het bedrijf waar je solliciteert? Refereer hier dan aan en laat zien wat je hebt geleerd en wat je onderscheidt van anderen. Bijvoorbeeld over je ervaring van het samenwerken met mensen in een internationale groep. Dit is informatie dat in een sollicitatie zeker waardevol is en helemaal voor een internationaal bedrijf. Er zijn ook studenten die gedurende hun studietijd naschoolse activiteiten doen zoals vrijwilligerswerk of deel uitmaken van een sportvereniging. Dit kan relevant zijn om te benoemen tijdens het sollicitatie proces, hierdoor krijgt een bedrijf namelijk een goed idee over jouw als persoon en of je een goeie match bent.
5. Stage
Een stage pakt natuurlijk voor iedereen verschillend uit. Heb jij heel veel geleerd over een bepaald gebied en waardevolle ervaringen opgedaan? Laat dit dan naar voren komen in je sollicitatie. Dit geeft namelijk aan dat je vertrouwd bent met de normale gang van zaken in een bedrijf en daarin kan functioneren. Door dit te benoemen wordt werkervaring een steeds minder belangrijk punt voor werkgevers. Wil je toch wat ervaring opdoen dan is een bijbaan nooit weg, ook al ligt het niet in hetzelfde vakgebied als de baan waarvoor je solliciteert.
Uiteindelijk kan je nooit van te voren weten hoe een sollicitatie zal lopen, zelfs als je al werkervaring hebt. Met de tips hierboven heb je hopelijk een beter idee over hoe je werkgevers kan overtuigen om jou aan te nemen.