;ok

Als het weer in n keer omslaat van nat herfstweer naar vrieskou in de winter, veranderen de klussen waar een loodgieter mee te maken krijgt ook. In de herfst ziet hij veel daklekkages en kapotte goten, maar in de winter is er kans op een ander vervelend probleem: bevroren waterleidingen. Als u last heeft van n of meerdere bevroren waterleidingen kan het water niet via de leiding naar de kraan stromen. Geen watertoevoer meer dus. Hier zit u natuurlijk niet op te wachten. Zeker niet als u net van plan was een warme douche te nemen.

Hieronder leest u hoe u een bevroren waterleiding kunt herkennen, oplossen en in de toekomst kunt voorkomen.

 

Hoe weet ik of mijn waterleidingen zijn bevroren?

U bent net van plan een lekker kopje thee te zetten en opent de kraan om de waterkoker te vullen. Dan komt u tot de ontdekking dat er geen water meer uit stroomt. Komt u s ochtends de keuken in en merkt u dat de radiator niet werkt? Als het s nachts heeft gevroren, is de kans groot dat de problemen worden veroorzaakt door een bevroren waterleiding.

De meeste leidingen voor warmte- en watertoevoer bevinden zich dichtbij de buitenmuren. Daar zitten kieren en naden, waardoor koude lucht van buiten vrij spel krijgt en de ruimte flink kan afkoelen, zelfs tot onder het vriespunt. Is dit het geval, dan is er een grote kans dat leidingen bevriezen.

 

Help! Waterleidingen bevroren

Zijn uw waterleidingen daadwerkelijk bevroren? Dan kunt u in eerste instantie proberen ze zelf te ontdooien. Wees hier wel heel voorzichtig mee! Er kan grote waterschade ontstaan als de waterleidingen knappen.

 

Draai altijd eerst de hoofdkraan dicht en ga daarna na of de buren wel water hebben. Is dit niet het geval, schakel dan direct een loodgieter in. Er is namelijk sprake van een groter probleem als de buren ook geen water hebben.

Hebben de buren wel water? Dat scheelt! Dan kunt u verder met de volgende stappen.

 

  1. Controleer alle waterleidingen op scheuren
  2. Hebt u scheuren in de waterleidingen gevonden en bevinden ze zich dicht bij elektrische apparaten? Schakel dan ook de stroom uit om kortsluiting te voorkomen.
  3. Open vervolgens alle kranen in huis. Dit zorgt ervoor dat eventueel opgebouwde druk uit de leidingen kan ontsnappen
  4. Ontdooi nu de waterleidingen door de verwarming aan te zetten of een deur naar een andere ruimte open te zetten. Ook kunt u een doek met warm water om de leiding wikkelen of een fhn gebruiken.
  5. Sluit nu alle kranen in huis weer en open als laatste de hoofdkraan

Vindt u het fijner dat een loodgieter hiernaar kijkt of heeft u een lekkage geconstateerd? Neem dan contact op met een erkende loodgieter bij u in de buurt.

;gb

 

Voorkom bevroren waterleidingen

Bevroren waterleidingen zijn vooral met de hulp van een loodgieter goed te verhelpen, maar het kan wel serieuze problemen opleveren. Bent u benieuwd in hoeverre schade door bevroren waterleidingen wordt gedekt? Kijk dan op de website van verzekeringen.com

Voorkomen is dus beter dan genezen. Zorg daarom dat de thermostaat, ook s nachts, altijd hoger dan 14 graden staat. Dit voorkomt dat de waterleidingen in de toekomst zullen bevriezen en zo zit u er altijd warm bij tijdens de koude dagen.

Leave a Reply