vrijwilligerswerk

Heb je interesse in vrijwilligerswerk Rotterdam en omstreken? Ook in een grote stad als Rotterdam zijn er vele mensen, organisaties en verenigingen die behoefte hebben aan de ondersteuning van vrijwilligers. En dat kun jij als vrijwilliger aan mensen bieden: een steun in de rug. Niet alleen help je anderen door jouw werk als vrijwilliger, maar je hebt ook nog eens een positieve invloed op de samenleving. Je maakt de wereld een stukje mooier door mensen te helpen. En dat geeft een enorm gevoel van voldoening, je doet iets wat er toe doet en dat doet de mens goed. Kortom, genoeg redenen om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Twijfel je nog wat je wilt gaan doen? Hieronder lees je meer over hoe je erachter kunt komen wat het beste bij je past.

 

Hoe vind ik het vrijwilligerswerk dat bij mij past?

De instapdrempel om als vrijwilliger aan de slag te gaan is relatief laag, want iedereen kan vrijwilligerswerk doen. Echter geven vele mensen aan dat de eerste stap de moeilijkste stap is, want waar begin je? Gelukkig is het relatief eenvoudig om te beginnen, want alles wat je nodig hebt is te vinden op het internet. Er zijn meerdere sites waarop je vacatures voor vrijwilligers kunt vinden. Veelal zijn deze te vinden in zogenaamde databanken, waar je een beschrijving van het werk kunt lezen plus de locatie waar het plaatsvindt. Match dit met jouw persoonlijkheid, en je zult snel iets vinden wat bij je past.

 

Heb je behoefte aan meer hulp bij het uitzoeken van vrijwilligerswerk dat bij jou aansluit? Geen probleem, je kunt dan gewoon een bezoekje brengen aan één van de vele informatiepunten in Nederland. Zo is er het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP), waar je een afspraak kunt maken of gewoon even binnenloopt tijdens de inloopuren. Hier helpen medewerkers je graag met het vinden van vrijwilligerswerk dat bij je past. Dit doen ze door samen met jou in de databank aan vacatures te kijken, en dit vervolgens te matchen met jouw interesses. Zo zul je binnen no time werk vinden dat bij je past.

 

Soorten vrijwilligerswerk

Wanneer je op zoek gaat naar vrijwilligerswerk, zal je al snel opvallen dat de databanken gevuld zijn met vele soorten vrijwilligerswerk. Dit is niet gek, want vele mensen en organisaties kunnen altijd hulp gebruiken. Hieronder een greep uit de typen vrijwilligerswerk waar veel vraag naar is:

 

-          Helpen bij een (sport)vereniging: het kloppende hart van vele (sport)verenigingen zijn de vrijwilligers die de boel draaiende houden. Denk aan de vrijwilligers achter de bar of de coaches van sportteams. Kortom, deze mensen leveren een essentiële bijdrage aan het bestaan van deze verenigingen. Belangrijk werk dat tevens vaak erg gezellig is.

-          Maatjes: niet iedereen heeft een grote sociale kring. Je kunt een eenzame medemens bijstaan als maatje.

-          Ouderen: naast dat je ouderen bij kunt staan als maatje, is er tevens vaak extra ondersteuning nodig bij het verzorgen van deze groep.

-          Dieren: ook dieren kunnen jouw hulp gebruiken, bijvoorbeeld op de kinderboerderij.

-          Jeugdactiviteiten: jongeren zijn graag bezig, als vrijwilliger kun je activiteiten organiseren en een leidende rol op je nemen.

-          Klussen: niet iedereen is even handig, soms kun je als doe-het-zelver vele mensen uit de brand helpen met jouw kluskunsten.

 

Kijk voor klussen in de regio Rotterdam eens op Dienst4dienst.nl

Leave a Reply