grafiekomhoog_01

De economie trekt weer aan. Na jaren lang in een recessie geleefd te hebben zijn de vooruitzichten voor de toekomst een stuk positiever. Zo laat een studie van Korn Ferry Hay Group zien dat de lonen van Nederlandse werknemers in 2017 met gemiddeld 2.5 procent zullen stijgen.

Het onderzoek is wereldwijd uitgevoerd en Nederland valt hier zeer positief in uit. Gemiddeld stijgen de lonen in West-Europa met ongeveer 2,1 procent. AziŽ doet het met 4,3 procent beduidend beter, maar men dient hier wel rekening te houden met een veel lagere levensstandaard. Afrika en Latijns-Amerika hebben het beduidend zwaarder met een stijging van ongeveer 0.9 procent.

Met name het aantrekken van de economie wordt gezien als een aanjager voor de stijgende lonen. Na een wereldwijde recessie zijn de vooruitzichten ons weer gunstig gestemd voor de komende jaren wordt er weer meer groei verwacht.

Ook de vakbonden merken een vooruitgang in de economie en zien dit als een kans om hogere lonen te eisen. Zo heeft het CNV aangekondigd om hoog in te zetten op een loonsverhoging boven het inflatiepeil. CNV noemt het ”delen in de economische groei, investeren in scholing en een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt” als de belangrijkste speerpunten bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in 2017.

De Nederlandsche Bank heeft al eerder opgeroepen om loonstijgingen niet te beperken tot de lage inflatie die wij op dit moment kennen, maar hier boven te zitten. Zo wordt er weer meer geld in de economie gepompt waardoor deze nog harder zal groeien.

Leave a Reply