sollicitatie

Nadat jij de perfecte brief hebt geschreven, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar hoe ga je een sollicitatie gesprek in? Wat kan je het beste doen om het maximale uit een dergelijk gesprek te halen en uiteindelijk die droombaan in handen te krijgen?

Kleren maken de man

Het is zeer belangrijk om de juiste kleding uit te kiezen. Trek niet zo maar het eerste beste shirt wat in je kast ligt aan, maar denk goed na wat past bij het bedrijf. Kom bijvoorbeeld niet in een driedelig maatpak aanzetten als je solliciteert in een supermarkt, of in je trainingsbroek bij een advocatenfunctie. Bedenk wat past bij jouw functie en pas je hier op aan. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan details, poets je schoenen, bedek gaten en haal draadjes van je kleding.

Liever te veel dragen, dan om een pen moeten vragen

Zorg voor een nette tas met daarin minimaal een blocnote, een pen en jouw diploma’s. Een paraplu kan in Nederland erg handig zijn. Doorweekt op gesprek komen verlaagt niet per sé jouw zenuwen.

Know your opponent

Dankzij sociale media en andre teovoeging van het wereldwijde web is het mogelijk om je voor te bereiden op de persoon die jij gaat spreken. Waarschijnlijk doet jouw toekomstige werkgever precies hetzelfde bij jou, maar om niet als een stalker over te komen kan je het beste de ‘klik’ subtiel brengen.

Regeren is vooruit kijken

Bedenk van te voren welke lastige vragen jij zal krijgen tijdens jouw gesprek en nog belangrijker bedenk hierop sterke antwoorden. Denk na over jouw sterke en zwakke punten, doelen en waarom jij precies deze functie verdient.

Salaris

Het onderhandelen over het salaris is een absolute don’t tijdens het eerste gesprek. Af en toe probeert een recruiter hier wel achter te komen, maar dit kan alleen maar in jouw nadeel werken. Probeer dit soort vragen te ontwijken door te antwoorden met zinnen als: ik wil niet concurreren op prijs maar op kwaliteit. Of keer de vraag om en vraag wat hij denkt dat jij waard bent. Door de ander eerst met een bod te laten komen is de kans groot dat hij meer bied dan waar jij op rekent.

Leave a Reply